Η ψηφιακή μετάβαση του κράτους είναι μια διαρκής διαδικασία που έρχεται να δώσει λύσεις σε προβλήματα που λίμναζαν για χρόνια, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί νέες προοπτικές και δρόμους εξέλιξης της χώρας. Κάθε τομέας επηρεάζεται από αυτήν τη μετάβαση. Η οικονομία αποκτά νέα δυναμική και η κοινωνία ολόκληρη κινείται σε μια νέα «ψηφιακή κουλτούρα».
Η μείωση της γραφειοκρατίας είναι στόχος που έχει τεθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εργαζόμαστε σταθερά για αυτό. Με στοχευμένα έργα και μεταρρυθμίσεις, περιορίζουμε συνεχώς τη γραφειοκρατία και απλουστεύουμε την αλληλεπίδραση πολιτών – Δημόσιας Διοίκησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Προσωπικός Αριθμός, ο οποίος ήρθε για να βάλει τάξη στα δημόσια μητρώα διορθώνοντας λάθη και ανορθογραφίες που ταλαιπωρούσαν τους πολίτες στην ταυτοποίηση τους από τις δημόσιες υπηρεσίες. Ήδη πάνω από 524.280 πολίτες έχουν εκδώσει Π.Α. και 163.951 λάθη σε στοιχεία τους έχουν διορθωθεί.
Επιπλέον, προχωράμε από τη διακίνηση εγγράφων στη διακίνηση δεδομένων. Μια σειρά διαδικασιών όπως η αλλαγή παρόχου ενέργειας ή η σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου αυτοκινήτου πραγματοποείται πανεύκολα μέσω της δυνατότητας Consent που δίνεται στο Gov.gr Wallet. Καταργήσαμε την έκδοση και προσκόμιση στο Δημόσιο των πιστοποιητικών γέννησης και οικογενειακής κατάστασης, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με άλλα δημοτολογικά έγγραφα. Οι υπηρεσίες αντλούν τα απαραίτητα δεδομένα απευθείας από τα μητρώα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δίνουμε πραγματικό αγώνα για να αλλάξουμε τόσο το σύστημα όσο και την νοοτροπία συλλογής «χαρτών» που κυριαρχεί σε πολλούς φορείς και, αργά αλλά σταθερά, το καταφέρνουμε. Γνωρίζουμε καλά και το αντιλαμβάνονται και οι πολίτες ότι λιγότερες ουρές και λιγότερα χαρτιά σημαίνουν περισσότερο χρόνο για τη ζωή μας.
Αυτονοήτως, επενδύουμε στο μέλλον. Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ η εκτόξευση του πρώτου ελληνικού δορυφόρου CubeSat, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από επιστημονική ομάδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες. Πρόκειται για ένα έργο που ενισχύει την εξωστρέφεια και αξιοποιεί το ταλέντο της χώρας μας! Είναι ενταγμένο στο Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων, με το οποίο η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά πρόσβαση σε διαστημικά δεδομένα για την πολιτική προστασία, την πολεοδομία και την κλιματική δράση. Με τα πιο σύγχρονα εργαλεία, ενισχύουμε τη θωράκιση της χώρας μας από φυσικές καταστροφές και προστατεύουμε το περιβάλλον μας. Παράλληλα, στο ιδιαίτερα ευαίσθητο πεδίο της προστασίας των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο, προχωρήσαμε στη δημιουργία του Kids Wallet.
Αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που μας δίνουν οι αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη. Γενικότερα, υλοποιούμε μια συνεκτική στρατηγική για την ΤΝ επενδύοντας σε δεδομένα, δεξιότητες και υποδομές. Αποκτούμε έναν από τους μεγαλύτερους υπερυπολογιστές παγκοσμίως, τον «Δαίδαλο», ο οποίος θα λειτουργήσει ως πυρήνας για το «εργοστάσιο» ΤΝ «PHAROS», το οποίο θα είναι ένα από τα πρώτα 13 στην Ευρώπη.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας ξεκίνησε πριν από δεκαετίες, χωρίς συνοχή και σχέδιο. Πλέον, αυτό έχει αλλάξει ριζικά. Με πολιτική βούληση και μακρόπνοο σχεδιασμό, αποδεικνύουμε καθημερινά ότι η χώρα μας μπορεί να έχει ένα κράτος σύγχρονο, αξιόπιστο, στο πλευρό του πολίτη. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε στο δρόμο αυτό!