Δήλωση γέννησης με μία μόνο ενέργεια του γονέα στο μαιευτήριο – Στοιχεία από τη συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ

Εντός του Φεβρουαρίου απλοποιείται η διαδικασία της δήλωσης της γέννησης ενός παιδιού. Με μία μόνο ενέργεια του γονέα στο μαιευτήριο, θα ενημερώνονται όλα τα μητρώα, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης το πρωί της Τετάρτης. Μιλώντας στους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΙ, ο Υπουργός είπε ότι η διαδικασία θα ψηφιστεί στη Βουλή μαζί με το σχέδιο νόμου για το επίδομα παιδιού κι ότι αναμένεται τα νοσοκομεία της χώρας να είναι έτοιμα εντός του Φεβρουαρίου προκειμένου να μπορούν να υποδέχονται τις δηλώσεις.

«Σήμερα όταν γεννιέται ένα παιδί, πρέπει να πας σε πάρα πολλά γκισέ. Στο ισόγειο του μαιευτηρίου, στα ΚΕΠ για να πάρεις ΑΜΚΑ, στο ληξιαρχείο, στο ταμείο του πατέρα ή της μητέρας, ενώ τώρα έχουμε προσθέσει στην εξίσωση και τον ΟΠΕΚΑ για το επίδομα παιδιού. Όλα αυτά θα διεκπεραιώνονται αυτόματα στο μαιευτήριο, με μία και μόνο δήλωση, κι αυτό θα ξεκινήσει μέσα στο Φεβρουάριο», δήλωσε.

Αναφορικά με τη μορφή και το περιεχόμενό των νέων ταυτοτήτων, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η νέα ταυτότητα θα είναι σαν πιστωτική κάρτα και θα περιλαμβάνει και έναν αριθμό, ο οποίος είναι ο ενιαίος αριθμός που πλέον θα χρησιμοποιούμε. Επιπλέον, θα υπάρχει μια εφαρμογή στο κινητό, όπου θα μπορείς να έχεις την ταυτότητά σου και εκεί. Άρα θα μπορείς να κουβαλάς το κινητό σου αντί για την ταυτότητά σου».

Όσον αφορά το κόστος των νέων ταυτοτήτων, τόνισε ότι «έχουμε κρατήσει το ίδιο κόστος που υπήρχε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και προσθέσαμε μια σειρά από πράγματα μέσα στον υφιστάμενο διαγωνισμό. Πρώτον, θεωρήσαμε ότι έπρεπε να πάμε σε καλύτερες λύσεις σχετικά με τη φωτογραφία, δηλαδή έγχρωμη και υψηλής ασφάλειας. Δεύτερον, προσθέσαμε ψηφιακή υποδομή, δηλαδή να μπορώ να έχω πρόσβαση σε κρατικές υπηρεσίες από το σπίτι μου. Αυτό όλο έγινε με ακριβώς το ίδιο κόστος, δεν ανέβηκε ούτε ένα σεντ παραπάνω».

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Πρόσφατα άρθρα

Χορήγηση συμπληρωματικών διευκρινίσεων επί όρων της διακήρυξης, δεύτερη παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών και μετάθεση της ημερομηνίας αποσφράγισης του διεθνούς, ηλεκτρονικού, ανοικτού διαγωνισμού, με αριθμ. πρωτ. Διακήρυξης 1351 ΕΞ 2026/14.01.2026 (ΑΔΑΜ: 26PROC018342801 & ΑΔΑ: ΨΡΣ046ΜΤΛΠ-ΤΑΩ), μέσω ΕΣΗΔΗΣ (α/α 389653), για τη σύναψη σύμβασης παροχής υπηρεσιών για την «Ανάπτυξη και Δημιουργία του Ενιαίου Σημείου Πληροφόρησης Τηλεπικοινωνιών», με CPV: 72000000-5 «Υπηρεσίες τεχνολογίας των πληροφοριών: παροχή συμβουλών, ανάπτυξη λογισμικού, διαδίκτυο και υποστήριξη», συνολικής προϋπολογισθείσας δαπάνης εννιακοσίων ενενήντα δύο χιλιάδων ευρώ (992.000,00€), συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φ.Π.Α. 24% και του δικαιώματος προαίρεσης και κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής»

Απόφαση παράτασης της προθεσμίας υποβολής προσφορών και μετάθεση της ημερομηνίας αποσφράγισης του διεθνούς, ηλεκτρονικού, ανοικτού διαγωνισμού, με αριθμ. πρωτ. διακήρυξης 1351 ΕΞ 2026/14.01.2026 (ΑΔΑΜ: 26PROC018342801 και ΑΔΑ: ΨΡΣ046ΜΤΛΠ-ΤΑΩ), μέσω ΕΣΗΔΗΣ (α/α 389653), για τη σύναψη σύμβασης παροχής υπηρεσιών για την «Ανάπτυξη και Δημιουργία του Ενιαίου Σημείου Πληροφόρησης Τηλεπικοινωνιών», με CPV: 72000000-5 «Υπηρεσίες τεχνολογίας των πληροφοριών: παροχή συμβουλών, ανάπτυξη λογισμικού, διαδίκτυο και υποστήριξη», συνολικής προϋπολογισθείσας δαπάνης εννιακοσίων ενενήντα δύο χιλιάδων ευρώ (992.000,00€), συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φ.Π.Α. 24% και του δικαιώματος προαίρεσης και κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής»

Scroll to Top

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.