Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου οι πολίτες μπορούν μέσω του myInfo να εκδίδουν Προσωπικό Αριθμό επιλέγοντας τα δύο πρώτα ψηφία

Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου οι πολίτες μπορούν να εκδίδουν τον Προσωπικό Αριθμό (ΠΑ) τους, με δυνατότητα επιλογής των δύο πρώτων ψηφίων του προθέματος του ΑΦΜ, είτε μέσω της εφαρμογής myInfo στο pa.gov.gr, είτε μέσω ΚΕΠ και Προξενικών Αρχών. Η παράταση δίνεται προκειμένου οι πολίτες να έχουν τη μέγιστη χρονική δυνατότητα επιλογής των δύο πρώτων ψηφίων του Προσωπικού Αριθμού, όπως προβλέπεται άλλωστε και από τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις. Το τρίτο κατά σειρά ψηφίο είναι αλφαβητικό και παράγεται αυτόματα.

Μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί 1.175.800 Προσωπικοί Αριθμοί. Οι 85.880 εκδόθηκαν μέσω ΚΕΠ και Προξενικών Αρχών, ποσοστό που αντιστοιχεί μόλις στο 7,5% του συνόλου και καταδεικνύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών επιλέγει τις ψηφιακές υπηρεσίες.   Ήδη 270.140 νέες ταυτότητες αναγράφουν τον ΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναγραφή του ΠΑ είναι υποχρεωτική για την έκδοση νέας ταυτότητας και πρέπει να προηγείται του ραντεβού στα Αστυνομικά Τμήματα, προκειμένου να εξοικονομείται χρόνος για τους πολίτες.

Ο ΠΑ είναι μια κομβική μεταρρύθμιση που  συμβάλλει στον εντοπισμό και στη διόρθωση των ασυμφωνιών που καταγράφονται στα στοιχεία των πολιτών μεταξύ των μητρώων του Δημοσίου, τα οποία αναδεικνύει η εφαρμογή myInfo.

Μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί 355.265 διαφορές στην αναγραφή στοιχείων και 57.919 πολυεγγραφές, με τους πολίτες να επιβεβαιώνουν τα ορθά δεδομένα και τη διαδικασία διόρθωσης και ταύτισης να βρίσκεται σε εξέλιξη. Επιπλέον, έχουν εντοπιστεί 5.576 προβλήματα στα δημοτολογικά στοιχεία πολιτών, εκ των οποίων 2.714 έχουν ήδη διορθωθεί.

Επισημαίνεται ότι κατά την έκδοση του ΠΑ και προς διευκόλυνση των πολιτών:

  • Οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν τον Δήμο στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι, αξιοποιώντας σχετικά έγγραφα που εκδίδονται εύκολα μέσω gov.gr, όπως το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης,
  • Οι γονείς μπορούν να ενημερώνονται για την αυτόματη απόδοση ΑΦΜ στα ανήλικα παιδιά τους μέσω των ψηφιακών εφαρμογών της ΑΑΔΕ.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του pa.gov.gr πολίτες μπορούν να επιβεβαιώνουν τα στοιχεία και να εκδίδουν ΠΑ και για τα προστατευόμενα ανήλικα μέλη τους που διαθέτουν ΑΦΜ.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Πρόσφατα άρθρα

Διακήρυξη για την «Παροχή υπηρεσιών χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) κεντρικών εκτυπωτών του κτιρίου Α΄ & Β΄ της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης», με CPV: 66114000-2 «Υπηρεσίες χρηματοδοτικής μίσθωσης», συνολικής προϋπολογισθείσας δαπάνης διακοσίων πέντε χιλιάδων οκτακοσίων δύο ευρώ και εβδομήντα πέντε λεπτών (205.802,75€), συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φ.Π.Α. 24% και κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής.

Απόφαση παροχής διευκρινίσεων επί όρων της διακήρυξης, παράτασης της προθεσμίας υποβολής προσφορών και μετάθεσης της ημερομηνίας αποσφράγισης του διεθνούς, ηλεκτρονικού, ανοικτού διαγωνισμού, με αριθμ. πρωτ. διακήρυξης 23061 ΕΞ 2026/23.06.2026 (ΑΔΑΜ: 26PROC019294329 & ΑΔΑ: ΕΠ5646ΜΤΛΠ-ΥΒΦ), μέσω ΕΣΗΔΗΣ (α/α 466112), για τη σύναψη σύμβασης παροχής υπηρεσιών για την «Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την εφαρμογή δράσεων για εξοικονόμηση ενέργειας στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης», με CPV: 79400000-8 «Υπηρεσίες παροχής γενικών επιχειρηματικών συμβουλών και συμβουλών σε θέματα διαχείρισης», 71314200-4 «Υπηρεσίες διαχείρισης της ενέργειας», 71314300-5 «Υπηρεσίες παροχής συμβουλών σχετικά με την ενεργειακή απόδοση», συνολικής προϋπολογισθείσας δαπάνης ενός εκατομμυρίου διακοσίων σαράντα χιλιάδων ευρώ (1.240.000,00€), συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φ.Π.Α. 24% και κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής.

Scroll to Top

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.